jump to navigation

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) 23.05.2011

Posted by isudarev in opcenito, sobno bilje.
Tags: ,
trackback

UZGOJ BILJKE

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda

Poinzecija voli mekanu, dobro nagnojenu, humusnu zemlju uz dodatak malo pijeska. Traži dosta svjetlosti, ali joj najviše odgovara filtrirana svjetlost, jer izravne sunčeve zrake mogu oštetiti listove. Zahtjeva visoku vlažnost zraka i zato se drži u podmetaču s vlažnim kamenčićima. Idealna temperatura za njen uzgoj je 18°C. Može podnijeti temperature od 15-20°C. Voli rahlu i dobro pognojenu zemlju kojoj možete  dodati nešto pijeska radi bolje drenaže. Biljka zahtijeva i dosta vlage u zraku što možete postići prskanjem (ne smiju se prskati cvjetovi brakteje) ili stavljanjem biljke na podložak ispunjen vodom. Lončanica, u tom slučaju, ne smije svojim dnom dodirivati vodu.

Poslje padanja listova, brakteja, božićnu zvijezdu treba orezati na 10-15 cm visine iznad korijenovog čvora (mjesto grananja) zato što se cvijet formira na jednogodišnjim granama, te ostaviti da miruje oko 2 mjeseca na nešto nižoj temperaturi (12-16 stepeni) kako bi biljka mogla cvjetati i sljedeće zime (miruje otprilike do ožujka/travnja). U periodu mirovanja zalijevati oskudno, dopuštajući da se kompost gotovo isuši. Odsječeni dijelovi se mogu ožiliti u mješavini zemlje i pijeska na temperaturi od 21°C, pod folijom ili staklom, a istjecanje bijelog mliječnog soka se može zaustaviti potapanjem u mlaku vodu. Ožiljavanje traje 2-3 tjedna i preporučuje se korištenje fitohormona za ožiljavanje.

Nakon perioda mirovanja i orezivanja ( do 5. mjeseca) poinzeciju presadite u mješavinu zemlje za cvijeće, treseta i pijeska u odnosu 3:1:1. te počnite sa obilnijim zalijevanjem, ali pričekati dok listovi ne počnu pokazivati prve znakove klonulosti, tek onda obilno zalijte. Dok raste, kao i u vremenu nastanka brakteja, ne smije se dozvoliti da se zemlja isuši (zalijevati dva puta tjedno), ali treba voditi računa da ne bude ni preobilno zalijevana (jer korijen truli). Ubrzo po presađivanju pojavit će se mladi izboji. Svaka dva mjeseca valja porezati vrhove, jer ćete na taj način potaknuti bujniji rast, pogotovo u donjim dijelovima biljke. Na biljci treba ostaviti 4-5 najboljih izboja, a ostali mogu poslužiti za razmnožavanje. Ponovo je treba presaditi 4-6 tjedana prije cvjetanja.

Ljeti se biljka može držati na balkonu. Tokom proljeća i ljeta neophodno je prihranjivanje biljke jednom tjedno ili jednom u dva tjedna s tekućim mineralnim gnojivom, uz obilno zalijevanje mlakom vodom. Krajem ljeta unesite je u zatvoreni prostor. Poinzecija je biljka kratkog dana i cvjeta samo kada je dan kraći od 10 sati. Da bi se potaklo cvjetanje, krajem devetog mjeseca biljka svakog dana treba biti prekrivena tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom najmanje 14 sati dnevno (od podneva do narednog jutra). Ovako skraćivanje dana treba trajati oko 8 tjedana.

Zimi biljci treba što više svjetla i treba paziti da ne dođe do otpadanja brakteja i žućenja rubova listova u toplim prostorijama sa suhim zrakom. Stoga treba redovito orošavati listove. (ali ne i brakteje!). Otpadanje listova događa se pri prekomjernom zalijevanju, ali i pri nedostatku vode, kao i na niskim temperaturama, pri nedostatku svjetlosti i od propuha.

Advertisements

Comments»

1. ana - 24.05.2011

bas fora!
nadam se da cu i ja uskoro bar priblizno tako dobro srediti svoj wordpress 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: