jump to navigation

Božićni kaktus (Schlumbergera truncata) 23.05.2011

Posted by isudarev in opcenito, sobno bilje.
Tags: ,
trackback
Bozicni kaktus

Božićni kaktus

Božićni kaktus svima nam je dobro poznata biljka zbog svojih zanimljivih cvjetova koji ga krase u vrijeme Božića.

Pradomovina ove vrste su tropske prašume Brazila. Svima nam je dobro poznata zbog svojih ružičastih cvjetova koji je krase u vrijeme Božića. Pripada biljkama kratkoga dana. Ima plosnatu nazubljenu stabljiku na čijem se vrhu zimi razviju cvjetovi egzotičnog izgleda, dugi i do 7,5 cm. Cvijet ima dva reda uvijenih latica, a prašničke niti i tučak izbačeni su prema van. Boja cvijeta varira od boje trešnje, preko ružičasto-ljubičaste do ružičaste.

Kako bi razvio cvjetove u vrijeme božićnih blagdana, zahtijeva posebnu njegu. Kad ocvate, počinje period mirovanja. Stavite ga u prostoriju gdje temperatura iznosi  oko 10-15°C, u tom periodu potrebno ga je neznatno zalijevati, toliko da se članci ne osuše. U proljeće, kada započne bujanje vegetacije, počnite ga zalijevati i prihranjivati. Možete koristiti uobičajeno gnojivo za sobno bilje ili ono namijenjeno kaktusima. Tako ga njegujte do početka rujna, jer tada započinje druga faza mirovanja u kojoj biljka razvija cvjetne pupove. Postupno smanjite zalijevanje, a prihranjivanje u potpunosti izostavite. Kada nakon nekoliko tjedana kaktus razvije cvjetne pupoljke, premjestite ga na toplo i svijetlo mjesto. Zalijevajte ga, ne preobilno i prihranjujte jednom do dva puta mjesečno. Da kaktus ne bi odbacivao pupove i cvjetove, polovicom listopada ga treba pustiti da miruje. Više ga ne gnojite, a zalijevajte vrlo malo. Čim se pupovi razviju, treba mu više vode.

Božićni kaktus traži stalno mjesto za vrijeme cvatnje, a ako ga se premješta, postoji mogućnost odbacivanja cvjetnih pupova. Lonac s kaktusom se ne smije micati i okretati. Korisno je lonac označiti s prednje strane jer ga onda možemo uvijek staviti u isti položaj. Nemojte ga zalijevati preobilno u vrijeme mirovanja jer može istrunuti, po mogućnosti ga polijevajte mekom vodom. Voli pjeskovito humusno tlo kisele reakcije (pH 5-6). Manje biljke presadite svake godine, a veće svake dvije do tri godine. Najbolje vrijeme za presađivanje je nakon cvatnje. Razmnožiti ga možete tako da otrgnete nekoliko članaka i stavite ih u smjesu treseta i pjeska, a kada puste korijen, presadite ih u lonce.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: