jump to navigation

Ruže – proljeće 23.05.2011

Posted by isudarev in vrtno bilje.
Tags: ,
trackback

Najvažniji proljetni radovi su:
1. orezivanje ruža
2. prihrana.

OREZIVANJE. Tijekom zime s ruža sigurno nije otpalo svo lišće pa ga najprije treba ukloniti s biljaka, a onda i s tla. Zaostalo lišće nije nikakav ukras u vrtu, a također je i možebitan izvor raznoraznih zaraznih bolesti. Na vrhu grma ruže su nekvalitetni i jalovi vrhovi, mladice koje su potjerale potencirane zaostalim, prošlogodišnjim sokovima biljke i kao takve samo smetaju pa će ih trebati ukloniti.

Ruže čajevke i miniruže na kontinentu ne orezujemo prije sredine ili čak kraja ožujka, kad više ne očekujemo jutarnje mrazeve.

Prije orezivanja pažljivo promotrite svaki grm. Važno je napomenuti da će ruže, kad krene vegetacija, na vrhu grma imati puno velikih izboja koji će vas možda na prvi pogled oduševiti, ali to su nekvalitetni izboji koje treba ukloniti. Skrenite pozornost na donje pupove, tzv. spavajuća okca iz kojih će izrasti kvalitetne cvjetne grane. Najveća pogreška koju možete napraviti jest da žalite orezati ružu, no orezivanjem ruža se pomlađuje i daje kvalitetne cvjetove i cvjetne grane!

Ruže čajevke

Orezivanje ruža čajevki i mini ruža

Ruže čajevke (teahibridi) – orezujemo nisko, ostavljajući donja 3 do 4 okca. Ako je grm stariji, skroz uklonimo stare grane, a ostavljamo samo 3 do 4 mlade kvalitetne grane koje će se tijekom godine razrasti i nositi kvalitetne cvjetove, kakve od ove ruže i očekujemo.

Ruže floribunde i mini ruže– postupak je isti kao i kod ruža tehibrida, jedino ostavljamo 4 do 6 okaca.

Lošom i nedovoljnom rezidbom na biljci ostaje puno nekvalitetnih i jalovih mladica, a takva će ruža biti lošeg stanja cijelu godinu.

Dakle, treba obratiti pažnju na spavajuća oka, a ona se nalaze na dnu grana (izgleda kao crtica iz koje viri točkica ili pup) i iz njih ćemo dobiti kvalitetne grane. Na svakoj grani ostavimo 3 – 4 takva izbojka. Naravno, na svakom grmu ostavimo maksimalno 4 glatke grane s kvalitetnim izbojcima, tj. mlađe grane, a sve koje su debele, račvaju se i nalaze se u sredini grma uklanjamo.

Rezidba ruža
Rezidba ruža

Ako na ružama postoje jalovi vrhovi (jalovi vrh je tup, bez cvijeta na sebi), treba skratiti granu do zdravog izboja. Kada izboji na ružama dosegnu visinu od oko 10 cm i više, preporuča se početi s preventivnim prskanjem, tj. zaštitom protiv gljivičnih oboljenja i drugih štetnika. To je vrijeme i pojave prvih lisnih ušiju.

PRIHRANJIVANJE. Kad ruže orežemo, preporučljivo ih je prihraniti mineralnim gnojivima, osim novo posađenih ruža kod kojih to ne činimo. Podsjećamo, preporuča se uzeti specijalno gnojivo za ruže ili ono koje sadrži formulaciju N-P-K u omjeru 7:14:21 ili pak 10:20:30.

Računajte da svakoj biljci zasipate 1 šaku (škrtu šaku, ne pretjerujte!) mineralnog gnojiva, i to 10 cm udaljeno od biljke. Gnoj obavezno ukopajte u tlo, oko 10 cm duboko. Mineralna gnojiva brzo su hlapiva i moraju se ukopati inače neće biti koristi. Ruže koje prihranimo puno će se prije oporaviti od zimskih šokova i oštećenja. Kod prihrane ruža mineralnim gnojivima općenito vrijedi pravilo: manje je više. Ne pretjerujte s količinom gnojiva jer možete napraviti samo štetu, nikako dobru stvar. Jako je važno kod ruža posađenih u tegle voditi računa kod prihrane da ne pretjeramo s količinom. Budući da je mineralno gnojivo brzo topivo, kod ruža posađenih u keramičke tegle zadržat će se velika količinu gnoja u zemlji. Bolje je staviti manje gnoja nego previše da ne spalite. Nakon gnojenja obvezno zaliti ruže. Neka vas ne zavara slabašna kiša jer ruža treba dobiti vlagu do korijena; jednom u 8 dana uzmite kantu s 5-10 l vode i svaku zalijte. Također ponavljamo da se ruže ne zalijevaju po lišću jer tako samo povećavate mogućnost gljivičnog oboljenja, nego isključivo pod korijen, kasno navečer ili rano ujutro.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: