jump to navigation

Dracena (Dracaena) 29.05.2011

Posted by isudarev in opcenito, sobno bilje.
trackback
Dracena Marginata

Dracena Marginata

U prijevodu s grčkog ime joj znači ženski zmaj. Dracena Marginata ima uske, 30-40 cm duge listove, obrubljene grimiznocrvenim rubom. Deblo joj je tanko, često nerazgranato. Zbog sporijeg rasta pogodna je za držanje u stanu. To je sobna biljka iz porodice Liliaceae. Raste tako da na vrhu biljke rastu novi listovi, a stari listovi na dnu biljke postupno odumiru pa stablo postepeno ostane ogoljelo. Raste relativno sporo, a biljka je jako dugovječna.

Budući da je stanovnik toplih krajeva, zimi zahtijeva minimalno 15°C. Idealna temperatura za rast biljke je oko 17-27° C. Voli svijetli položaj, ali ni slaba sjena nije joj nepodnošljiva. Međutim, nikako ju nemojte stavljati na direktno sunčevo svjetlo jer će joj stradati listovi. Od proljeća ga treba umjereno zalijevati, a zimi oskudno. Kada biljka ima viška vlage lišće požuti od vrha prema stablu, a ako naglo otpadne veći broj listova, vlage je premalo. Stoga treba pripaziti na zalijevanje! Ljeti zalijevajte otprilike svaka 3-4 dana, dok je zimi dovoljno tek jednom tjedno. Ako su u prostoriji gdje je centralno grijanje i suh zrak, redovito ih prskajte. Povremeno obrišite listove mokrom krpicom kako bi otklonili prašinu. Nemojte ih držati na propuhu jer će listovi također požutjeti.

Kako biljka raste, treba ju presađivati u veću posudu, ali tek kad korijenje ispuni lončanicu (svake dvije godine). Prilikom presađivanja na dno posude treba staviti šljunak ili komadiće cigle radi bolje drenaže. Ako postanu prevelike, odrežite im vrh koji možete koristiti kao reznicu za novu mladu biljku.

Tijekom zime treba prestati sa prihranjivanjem, a zalijevanje treba smanjiti i to treba činiti tako da zemlja bude vlažna i da se ne isuši.


Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: