jump to navigation

Kana (Canna indica) 30.05.2011

Posted by isudarev in opcenito, vrtno bilje.
Tags:
trackback
Kana

Kana

Vrsta koja opstaje i u najnepovoljnijim uvjetima uzgoja i vrsti koja se vrlo brzo množi i u manje kvalitetnom tlu. Iako jednostavna, kana je iznimno ukrasna te svojim listovima i cvjetovima dominira u svakom ukrasnom vrtu. Ne traži puno osim što zahtijeva nešto veće količine vode, što je i razumljivo ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da biljka ima vrlo velike listove te time i nešto veću potrebu za vlagom.

Kana preferira izrazito svijetle i tople položaje s mnogo sunca. Posebno je potrebno naglasiti kako joj odgovaraju samo visoke temperature, što znači da je kod uzgoja u vidu sobne biljke tijekom zime moramo smjestiti u umjereno toplu prostoriju. Kanu je nužno umjereno ali redovito zalijevati, premda se tijekom ljetnih vrućina to mora raditi obilno i svakodnevno. Prihrana biljaka vrši se jedanput tjedno i to namjenskim gnojivima za cvjetnice. Kod samog uzgoja vodite računa da u slučaju suviše gustog sklopa vršite eliminaciju prekomjernih biljaka. Kod sadnje treba voditi računa da po svakoj biljci osiguramo 50 cm kvadratnih zato što su njene biljke vrlo bujne.

Da bi se naredne sezone biljke pravilno razvile, nužno je nadzemni dio biljke odrezati, a gomolje izvaditi, osušiti i tijekom zime čuvati na tamnu i prozračnu mjestu bez mraza. Dobro ih je u tu svrhu smjestiti u navlaženi pijesak ili piljevinu kako ne bi gubili vlagu. Ukoliko gomolje odlučite ostaviti u tlu, pobrinite se da nadzemni dio biljke odrežete tek kada se on potpuno i osuši. Jer samo uz poštivanje navedenih mjera možete očekivati kako raskoš njenih listova i cvijetova neće izostati.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: